Havuzunuz Yeterince Temiz mi?

Düzenli olarak yüzdüğünüz havuz ne kadar temiz? Yüzerken sağlığınızdan olmamanız için havuz temizliği önerilerimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Sadece Kimyasallar Yetmez.

Birçok insan havuz temizliğinde sadece kimyasal maddelerin yeterli olacağını düşünmektedir. Ancak bu yanlış bir kanıdır. Uzun zamandır temizlenmeyen bir havuzun zemininde ve kenarlarında kirler birikebilir ve temizlenmemesi sonucu çıkarılması gittikçe zorlaşabilir. Özellikle açık havuzların kirlenme süreci daha hızlıdır. Ayrıca temizliğin yanında havuz bakımının da yapılması gerekebilir. Havuzun sağlığı için bu işlemler gereklidir.

Sadece Kimyasallar Yetmez
Havuz Suyu Arıtma 

Havuz suları genellikle yılda bir kere tamamen boşaltılmaktadır. Bu nedenle havuzun kimyasallar ile her gün temizlenmesi gerekir. Ancak havuzda kullanılan bu kimyasallar yosunları engeller ve suyun daha parlak olmasını sağlar. Havuz suyunda biriken toz ve kir havuzun suyunda kalır. Bu nedenle havuza günlük olarak %15 civarında su verilmelidir. Her ne kadar her gün taze su verilse de havuzlardaki toz ve kirler çoğu zaman zemine yapışıp kalır. Bir de havuzun emiş pompaları arızalandı ise o zaman hem detaylı bir temizlik şarttır.

Havuz Suyu Arıtma 
Havuz Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Havuz bakımı genellikle kimyasallar ile yapılmaktadır. Bu kimyasalları bir uzmana danışmadan kullanmak sakıncalı olabilir. Gelin şimdi havuz suyu bakımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz bir göz atalım.

• Mutlaka bir uzmana danışın. Çünkü çoğu kimyasal havuzun suyu miktarına, Ph seviyesine göre ayarlanmalı ve havuz suyunun mutlaka önceden test edilmesi gerekmektedir. 

• Kimyasallar havuz suyuna seyreltilerek ilave edilmeli ve renk değişimleri gözlemlenmelidir.

• Edinilen kimyasalların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmasına azami önem gösterilmelidir.

• Havuzun klor ve Ph seviyesi her gün ölçülmelidir.

• Ağır metaller içeren kimyasallardan kaçınılmalıdır.

Genel olarak rutin bir havuz bakım işlemi bu şekilde olmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi bu kimyasallar tek başına havuz temizliği için yeterli değildir. Sadece yosunların giderilmesini ve bazı bakterilerin ölmesini sağlasa da havuzunuz yine de kirlenecektir. Dilerseniz şimdi detaylı havuz temizliğinin nasıl yapılması gerektiğine değinelim.

Havuz Bakımı İçin Yapılması Gerekenler
Havuz Temizliği Hakkında Her Şeyi Bilin

Havuz temizlemenin farklı yolları bulunmaktadır. Bunlardan biri mekanik temizleme işlemi diğeri ise otomatik temizleme işlemidir. Otomatik temizlemede tüm işi makine tek başına halledecektir. Manuel olarak temizlik yapacak iseniz havuz temizliğine başlamadan önce bilmeniz gerekenler tüm malzemelerin eksiksiz olması gerektiğidir. Bu malzemeleri hazır bulundurmalısınız çünkü her biri oldukça işlevsel malzemelerdir.

Havuz Temizliği Hakkında Her Şeyi Bilin
Havuz Temizleme için Neler Gerekli?

• Teleskopik sap: en işlevsel araçlardan biridir ve temizlik için olmazda olmazdır. Teleskopik sapın ucuna gerekli tüm malzemeleri bağlayarak havuzda temizlik yapmanızı sağlar. Mutlaka edinmelisiniz.

• Havuz Fırçası: bu fırça özel olarak üretilmiştir ve havuz zeminini, duvarlarını temizlemek için kullanılır. Tahmin edeceğiniz üzere teleskopik sapa bağlanır. Envanterinizde bulunsun.

• Havuz Kepçesi: özellikle açık havuzlar için vazgeçilmez bir araçtır. Bu araç da yine teleskopik sapa bağlanarak işlevini yerine getirmektedir. Görevi ise havuz yüzeyinde ve zemininde biriken çöp, yaprak, dal, saç gibi istenmeyen parçaları toplayabilmektir. Mutlaka edinmelisiniz.

Havuz temizliğinde en önemli noktalardan biri temizliğin rutin bir hale getirilmesidir. Aksi halde onca para döktüğünüz temizlik malzemelerinizin hiçbir anlamı kalmayacaktır. 

Bir diğer önemli nokta ise tabii ki eğer sık temizlik yapmayı düşünüyorsanız malzemeleriniz kaliteli olsun. Malzemeler mutlaka havuzunuzun ölçüsü göz önünde bulundurularak alınmalıdır. Havuz fırçalama işlemi rutine bağlanmalıdır. Bu sayede kimyasalların yosunları yok etme gücü artacaktır.

Sadece Havuz Temizliği Yetmez
Havuza girmek için belli yollardan geçersiniz. Bu yollardan biri de havuz güvertesi olarak tabir edilen havuz çevresidir. Havuz bakımını ve temizliğini yapmış olabilirsiniz ama en önemli yeri atlamayın. Havuz güverteleri de en az havuzlar kadar kirlenebilir ve üzerinde bakterilerin yoğun bir şekilde yaşadığı alanlara dönüşebilir. Bu alanı da sık temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz.

Sadece Havuz Temizliği Yetmez

Havuz Temizliğinde En Önemli Nokta!
Bazen havuzunuzu ne kadar temizlerseniz temizleyin hala kirli göründüğünü fark edersiniz. Sorunun kaynağını çoğu zaman kendinizde bulabilirsiniz ancak atladığınız bir husus olabilir. Bu sorunun sebebi aşırı kirlenmiş havuz filtresi olabilir. Peki bu durumda ne yapmalısınız? Havuz filtreleri havuzdan havuza değişiklik gösterir. Yapmanız gereken şey filtrenize uygun bir temizleyici ile özenle temizlemektir. Bu sorunla bir daha karşılaşmamak için havuz filtrenizi düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin.

Havuzlar ister açık ister kapalı olsun ister kullanılsın ister kullanılmasın kirlenmeleri kaçınılmazdır. Fırtınalı bir akşamdan sonra sabah havuzunuzun halini görünce artık nasıl temizleyeceğinize dair bir fikriniz var. Temizlik malzemelerinizi elinize alarak temizlemeye başlamak size de terapi gibi gelecektir. Soğuk havalarda açık havuzunuza giremiyor olabilirsiniz ama en azından yine onun sayesinde stres atabilirsiniz.